ГлавнаяНовостиLifestyle

Кальцій і хронічна хвороба нирок

Lifestyle
05.01.2023
516
0.0
Кальцій і хронічна хвороба нирок
Кальцій є найпоширенішим мінералом в організмі. Близько 99 відсотків кальцію в організмі міститься в кістках і зубах. Решта 1 відсоток міститься в крові та м’яких тканинах. Більше інформації: https://afisha.zp.ua/articles/krasa-i-zdorovya/skilki-kalciyu-potribno-lyudini_205.html .

Кальцій надходить з їжею, яку ми їмо, і з добавками кальцію. Вітамін D і паратиреоїдний гормон (ПТГ) допомагають регулювати кількість кальцію, що всмоктується, і скільки кальцію виводиться нирками . Здорові нирки перетворюють вітамін D в активний гормон (кальцитріол), який сприяє збільшенню всмоктування кальцію з кишечника в кров.

Збалансоване здорове харчування забезпечує 1000 міліграмів кальцію на день. Вимоги зростають у процесі росту та з віком. Для людей віком від 9 до 18 років рекомендується щонайменше 1300 міліграмів кальцію щодня. Людям старше 50 років рекомендується щонайменше 1200 міліграмів кальцію на день.
Кальцій і хронічна хвороба нирок

Скільки кальцію потрібно людині з хворобою нирок?

Хронічна хвороба нирок (ХХН) спричиняє дисбаланс у метаболізмі кісток і підвищує ризик захворювання кісток, яке називається нирковою остеодистрофією. Ці дисбаланси також можуть спричинити відкладення кальцію в кровоносних судинах і сприяти серцевим захворюванням. Щоб визначити рівень кальцію, ваш лікар виміряє та оцінить рівні кальцію, фосфору та ПТГ. Якщо рівень кальцію низький, можуть бути призначені добавки кальцію. Іноді фосфорзв’язуючі речовини на основі кальцію призначають для лікування як низького, так і високого рівнів кальцію .

Якщо рівень кальцію високий, то продукти з високим вмістом кальцію, кальцієві добавки та речовини, що зв’язують фосфор на основі кальцію, можна обмежити або уникати, щоб допомогти контролювати рівень кальцію.

Відповідно до клінічних рекомендацій Національного фонду нирок (NKF), також відомих як Ініціатива з якості результатів захворювань нирок (KDOQI), загальне споживання кальцію для людей із захворюваннями нирок не повинно перевищувати 2000 мг на день. Це включає кальцій з дієти, кальцієві добавки та зв’язуючі фосфор на основі кальцію. 

Запобігання захворюванням кісток і кальцифікації тканин

Людям із захворюваннями нирок рекомендується їсти продукти з низьким вмістом фосфору, щоб підтримувати рівень кальцію та фосфору в крові в нормальному діапазоні. Щоб зберегти здоров’я кісток, лікарі контролюватимуть результати лабораторних аналізів своїх пацієнтів і за потреби коригуватимуть зв’язувальні речовини, ліки, добавки та лікування діалізом. У деяких випадках може знадобитися операція з видалення частини паращитовидних залоз, щоб запобігти тривалому вивільненню ПТГ. 
 
Аватар king22 Yosyp Korol
Главред/Gazetainform

Теги:хвороба нирок, кальцій, хронічна хвороба, захворювання кісток


Комментарии (0)

avatar
Читайте также