ГлавнаяНовостиLifestyle

Як змінити свій раціон для забезпечення здоров’я кісток?

Lifestyle
23.02.2024
2282
0.0
Як змінити свій раціон для забезпечення здоров’я кісток?
Здоров’я кісток відіграє дуже важливу роль для нашого організму. Вони виконують чимало різних функцій, але найголовніше — захищають наші внутрішні органи. Коли кістки стають крихкими, виникає одна з найпоширеніших хвороб — остеопороз. Вона вражає приблизно мільйон людей на рік: переважно жінок в період менопаузи. Навіть якщо ви молоді та здорові, все одно варто вже зараз піклуватись про своє здоров’я. Для цього рекомендується включити до режиму дня обов’язкові регулярні фізичні вправи, відмовитись від шкідливих звичок, а також дотримуватись поживної дієти. Комплекс таких дій дійсно покращить самопочуття, і в тому числі позитивно вплине на здоров’я кісток.
 

Важливі поживні речовини для ваших кісток

Для забезпечення здоров’я кісток дуже важливо щодня отримувати різноманітні поживні речовини. Найголовнішими серед них вважаються:
  • кальцій — це основний будівельний матеріал кісток. Саме він сприяє їхньому нормальному росту, а також відновленню. Крім того, кальцій відповідає за міцність кісткової тканини;
  • вітамін D — сприяє абсорбції кальцію. Крім того, він відповідає за нормальний розвиток кісток;
  • вітамін К — бере участь у формуванні протеїнів, які регулюють мінералізацію кісток та сприяють їх міцності;
  • магній — сприяє утриманню кальцію в кістках, завдяки чому вони стають більш міцними та витривалими;
  • фосфор — це складовий елемент кісткової тканини, тож є незамінним для підтримки здоров’я кісток.
Не менш важливим є білок, адже він вважається будівельним матеріалом для всіх тканин, в тому числі й кісткової. Загалом білок сприяє зміцненню та відновленню кісток.

Щоб підтримувати здоров’я, важливо дотримуватись збалансованого раціону. Крім того, за рекомендацією лікаря можна вживати спеціальні комплекси з поживними речовинами. Наприклад, цитрат кальція + вітамін D3 забезпечує комплексну підтримку.
Як змінити свій раціон для забезпечення здоров’я кісток?

Продукти та напої, які будуть корисними для здоров’я ваших кісток

Якщо ви досі не замислювались над тим, як впливає незбалансоване харчування на стан вашого здоров’я, зараз саме час змінити своє життя на краще. Ми підготували для вас список, до складу якого входять продукти та напої, які можуть бути корисними для вашого здоров’я.
 

Соєве молоко

Якщо у вас непереносимість лактози або ви самостійно відмовились від продуктів тваринного походження, обов’язково зверніть увагу на соєве молоко. Зазвичай такий напій збагачений кальцієм, тож він є корисним для кісток. Крім того, сама соя є повноцінним білком, тож в такому випадку користь є подвійною.

За результатами досліджень, соєві продукти є важливою частиною дієти для забезпечення здоров’я кісток. Їхнє регулярне споживання суттєво зменшує ризик переломів кісток. Особливо корисними соєві продукти є для жінок у період постменопаузи. Соєвий білок покращує якості кісткової тканини. Саме тому обов’язково зверніть увагу не лише на соєве молоко, але й інші страви: темпе, місо, тофу.
 

Йогурт

Кальцій вважається найкращою поживною речовиною для кісток, саме тому важливо вживати продукти, в яких він міститься у найбільшій концентрації. Одним з таких є йогурт. Одна стандартна порція містить приблизно 23% від добової потреби. Крім того, у йогурті є велика кількість інших важливих поживних речовин: білок, фосфор, цинк, В-комплекс тощо. Дослідження довели, що в такому продукті містяться пробіотики та пребіотики, які також позитивно впливають на здоров’я кісток, збільшуючи засвоєння кальцію. Йогурт можна вживати як самостійний десерт, так і додавати до інших страв.
 

Яйця

Одним з найкращих джерел білка та вітаміну D є яйця. Крім того, в них міститься вітамін К, фосфор та магній. Регулярне споживання яєць підвищує щільність кісткової тканини. Рекомендується включити їх до щоденного раціону, якщо ви хочете подбати про своє здоров’я.
 

Чорнослив

Проведені у 2022 році дослідження показали, що щоденне вживання чорносливу запобігає втраті мінералів у стегнах, завдяки чому мінімізується ризик переломів, в тому числі й у жінок у постменопаузі. Річ у тім, що в такому продукті міститься надзвичайно велика кількість вітаміну К, який має позитивний вплив на здоров’я кісток. Ще чорнослив містить калій, мідь, марганець та вітамін А — речовини, які також надзвичайно корисні для нашого здоров’я. Рекомендується щодня споживати не менше п’яти одиниць сушеного чорносливу для поповнення запасів нутрієнтів в організмі.
 

Сардини

Сардини — важливий продукт, який підтримує здоров’я кісток. В ньому міститься висока кількість кальцію та вітаміну D. Тому обов’язково включіть цей продукт до раціону: сардини можна додавати до пасти, бутербродів тощо.
 
Аватар king22 Yosyp Korol
Главред/Gazetainform

Теги:вітамін К


Комментарии (0)

avatar