ГлавнаяНовостиLifestyle

Як правильно вибрати та застосовувати хімічні препарати для захисту зернових культур від шкідників

Lifestyle
09.08.2023
268
0.0
Як правильно вибрати та застосовувати хімічні препарати для захисту зернових культур від шкідників
Якщо не обробляти зернову культуру, її спад через активність шкідників може становити до 25%. Але оскільки ринок насичений безліччю різних препаратів боротьби з комахами, важко швидко визначитися з вибором ефективного інсектициду. Розберемося, на що потрібно звертати увагу при підборі препарату для обробки зерна.

 
 

Як вибирати препарат для захисту зерна від комах

Як правильно вибрати та застосовувати хімічні препарати для захисту зеУ процесі вибору інсектициду слід враховувати наступні фактори:
 
  1. Наскільки безпечні речовини, що є у складі.
  2. Як довго триватиме залишковий ефект.
  3. Яка витрата на обробку кожних 100 тонн зерна.
  4. Від яких комах захистить препарат (яких шкідників знищить).
  5. Який метод обробки зерна використовують із конкретним препаратом.
Маючи ці дані, можна порівняти різні рішення та знайти оптимальне. Допоможемо вам — розглянемо 2 швидкодіючі, прості у застосуванні та ефективні на 100% препарати, які безпечні для врожаю та мають залишкову дію до року.

 
 

«Пірігрен 50, ХТ» 

Препарат на базі піриміфос-метилу — акарициду, фосфорорганічного інсектициду, здатного знищити всіх комах, які можуть нашкодити зерновій культурі. Використовується «Пірігрен 50, ХТ» при небулізації — обробці зерна у потоці методом розпилення інсектициду.

Як правильно вибрати та застосовувати хімічні препарати для захисту зеЦей інсектицид паралізує, а потім вбиває наступних комах-шкідників:
 
  • Cryptophagidae;
  • Pyralidae;
  • Cucujidae;
  • Anobiidae;
  • Bruchidae;
  • Tenebrionidae;
  • Mycetophagidae;
  • Dermestidae;
  • Nitidulidae;
  • Trogossitidae;
  • Gelechiidae;
  • та інших.
«Пірігрен 50, ХТ» дозволений для застосування на всіх зернових культурах. Він діє комплексно та на 100% ефективно. Після небулізації (розпилення) речовини протягом 72-96 годин гинуть усі дорослі особини комах, а також їх приховані форми (які поступово виходять на поверхню) та наступне покоління. Все це забезпечується завдяки високій ефективності та тривалій залишковій дії інсектициду.

Використовувати «Пірігрен 50, ХТ» можна тільки для обробки зерна — застосовувати його як дезинфектор для приміщень та сільськогосподарського обладнання не обов'язково.

Чому варто вибрати саме «Пірігрен 50, ХТ»:
 
  1. Тривалий залишковий ефект. Після завершення небулізація зерно буде захищено на строк від 3 місяців до 1 року.
  2. Має невелику витрату. Усього 4-8 літрів (залежно від необхідного дозування) на кожні 100 тонн зерна.
  3. Не потрібно використовувати дорогу та складну техніку. Для роботи з обладнанням для небулізації потрібно пройти лише один інструктаж.
  4. Немає необхідності залучати спеціалістів. Після інструктажу з апаратами для небулізації може працювати будь-який аграрій.
  5. Відсутній період експозиції. Зерно можна застосовувати відразу після завершення небулізації.
 
 

«Гранпротек, КЕ»

Як правильно вибрати та застосовувати хімічні препарати для захисту зеТакож застосовується при небулізації. В основі препарату — речовина дельтаметрин, піретроїд синтетичного типу. Він блокує передачу імпульсів по периферичних нервах. Це призводить до паралічу та загибелі комах-шкідників. Тобто «Гранпротек, КЕ» діє так само, як і «Пірігрен 50, ХТ». Ці два препарати взаємозамінні. 

Але «Гранпротек, КЕ» це концентрат емульсії, який перед використанням потрібно розвести з водою у певній пропорції (дозування підбирається залежно від необхідної тривалості ефекту). А «Пірігрен 50, ХТ» розводити не потрібно.

Також «Гранпротек, КЕ» може використовуватись для дезінфекції поверхонь — сільськогосподарського обладнання, приміщень тощо. Схема роботи з препаратом виглядає так:
 
  1. Розрахунок дозування — пропорцій щодо води (1:3, 1:4 або 1:5) та загальної кількості готового препарату.
  2. Небулізація — розпилення інсектициду над зерном в елеваторі через форсунки за допомогою спеціального насосного обладнання.
  3. «Доставка» препарату до комах — дорослі особини, які знаходяться на поверхні зерна, вступають у контакт з інсектицидом та гинуть.
  4. Поразка прихованих форм комах — протягом 24-96 годин знищуються шкідники, що виходять на поверхню.
  5. Знищення наступного покоління комах — забезпечується за рахунок тривалої залишкової дії інсектициду.
Як правильно вибрати та застосовувати хімічні препарати для захисту зеПереваги «Гранпротек, КЕ» в порівнянні з іншими інсектицидами:
 
  1. Речовиною можна обробляти не тільки зернову культуру, а також приміщення, обладнання.
  2. Шкідники гинуть відразу після контакту з речовиною, оскільки інсектицид діє миттєво.
  3. Препарат впливає на абсолютно всі поширені в Україні види комах.
  4. Речовини, що входять до складу інсектициду, не залишають шансу навіть їх прихованим формам та наступним поколінням.
«Гранпротек, КЕ» та «Пірігрен 50, ХТ» ніяк не впливають на сходи — небулізацію із застосуванням цих препаратів можна проводити на зерні, призначеному для сівби. Крім того, культуру можна використовувати для подальшої переробки (наприклад, виготовлення хлібобулочних виробів) відразу після небулізації. Детальніше про ці препарати та їх застосування (небулізацію) можна почитати на сайті компанії, що їх розробила.
 
Аватар king22 Yosyp Korol
Главред/Gazetainform

Теги:хімічні препарати для зернових куль, захист зернових культур, обробка зернових культур, захист від шкідників


Комментарии (0)

avatar