ГлавнаяНовостиLifestyle

Що ми знаємо про азійську їжу

Lifestyle
27.12.2022
328
5.0
Що ми знаємо про азійську їжу
Що ми знаємо про азійську їжу? Це яскравий, глибокий смак, ароматні прянощі, найгостріші соуси, екзотичні інгредієнти, глибока автентичність та занурення у філософію, якими так славиться Азія. Тут їжа - це ціла наука про те, як поєднувати не поєднане, швидко і сміливо створити неповторну страву, зберігши справжній смак кожного продукту. Поговоримо про те, що таке азійська кухня і чому вона так приваблює людей всього світу.

Що ми знаємо про азійську їжу

Великий азійський регіон має на увазі загальний напрямок приготування їжі в ряді країн, культура яких зовні сильно відрізняється, але має глибоку внутрішню ідентичність. Правильніше розділити кухні на японську, китайську, корейську, таїландську або в'єтнамську. Кожна має свою атмосферу, свої неповторні інгредієнти та способи їх приготування. Але для нас, європейців, усі вони об'єднані словом азійська. Замовити переклад текстів з японської, китайської, корейської, тайської, в'єтнамської мов можна у професійному бюро перекладів, яке розбирається в цих мовах.

Характерні особливості та харчові уподобання перерахованих країн:
  • базові продукти рис та локшина;
  • використання нежирних, соєвих продуктів, дарів моря;
  • гострі та рясні приправи;
  • чай як основний напій;
  • поширений спосіб готувати їжу - обсмажування в розпеченій олії.
Азійський кухар — це філософ, провідник давньої мудрості, який пишається своєю ідентичністю та причетністю до всіх поколінь кухарів до нього. Будь-яка азійська страва для нього — витвір мистецтва, покликаний насолодити душу і зцілити тіло. Завдяки швидкій тепловій обробці в їжі зберігається максимум поживних речовин та вітамінів.

Головні складові страв

Ми вже згадували ідентичність, що пов'язує кухні регіону. Основа її – рис. Він обов'язково є у всіх трапезах. Його вживають у салатах, супах, на гарнір, роблять випічку, вино, рисову локшину та солодощі. Другі за значимістю морепродукти: риба, краби, устриці, різні молюски, водорості. Головна японська страва - суші. Цей азійський рецепт знають усі: сира риба загортається у рис, потім у водорості.
Що ми знаємо про азійську їжу

Для приготування різноманітної їжі використовуються:
  • Соя. Коли йдеться про азійську їжу та ідентичність, вона обов'язкова. З неї готують соус, олію, молоко, сир, звичайний та сушений сир.
  • Локшина. Її безліч видів: гречана, рисова, кукурудзяна, з інших злаків.
  • Гриби. Вони екзотичні, з яскравим смаком: гливи, шиїтаке. Ідуть як приправа та самостійні страви.
  • Імбир. Корисний, коштує недорого, придатний свіжим, маринованим, додається до десертів, напоїв.
  • Саке. Це рисове вино йде на приготування маринадів, подається просто так.
  • Чай. Його батьківщина є Китай. Справжні традиції чаювання досі зберігає будь-яка азійська країна.
Тут ви можете спробувати таку екзотику, яку не зустрінеш на полицях наших магазинів: собаче, зміїне м'ясо, акулячі плавці, бамбук, папороть, морські огірки.

Приправи та соуси

Глибока ідентичність азійської кухні неможлива без приправ. Яскраві спеції ви побачите на будь-якому базарі. Прянощі додаються у великій кількості. Широко популярні суміш каррі, кунжут, чилі, зелень коріандру, гвоздика, найгостріший васабі.

Китайці люблять фенхель, корицю, сичуанський перець, бадьян. Зробіть суміш, додавши кожен інгредієнт - вийде усянмянь. Не кожен європейський шлунок відразу звикне до гостроти та глибокої насиченості їжі, присмаченої такими сумішами.

Соуси становлять окрему категорію. Без них більшість страв втратить частину принади. Соєвий — лише один із багатьох. Разом із ним використовують приправу галангал, лемонграс. З перцю чилі одержують ганг пет - червоний, особливо гострий соус каррі.

Основні кухні

Яскрава ідентичність має кухня кожної з країн регіону.

Японія – це морепродукти, яловичина, свинина, птиці. Для суші, за цим рецептом, використовується тільки сира риба. Молюски, морська капуста, картопля, баклажани, редька та ріпа — лише частина у довгому списку продуктів, улюблених японцями.

Китайські кулінари славляться чітким дотриманням правил приготування: третина часу на обробку продуктів, теплова частина протягом двох-чотирьох хвилин, рясне додавання прянощів, компонування страв перед подачею відповідно до традицій і кольорової гами.

У Кореї використовується подібний склад овочів та м'яса, рис, соя. Улюблені страви: кімчі з квашеної капусти, хве з сирої риби, культю — локшина з курячим бульйоном, пулькоги із засмаженої на вогні яловичини. Корейці мало п'ють чаю, зате готують багато різноманітних солодощів.

Для тайської кухні характерне використання кокосового молока, лайма, лимонного сорго, м'яти, базиліка, арахісу, кешью.

Екзотична вулична їжа, яскравий смак якої так приваблює європейських туристів, таїть у собі небезпеку. Для приготування часто використовується глибока сковорода з великою кількістю олії. У незвичного відвідувача це зпровокує підвищення холестерину. Швидка обробка морепродуктів не завжди вбиває паразитів та бактерії. При гастриті не підуть гострі прянощі.

Рецепти азійської їжі дають можливість торкнутися життя далеких екзотичних країн, відчути їх аромат і смак. Зробити якісний, грамотний переклад рецептів з азійських мов можна у агенції перекладів, яка знається на цих мовах. Історія народу – це не лише історія воєн. Історія кулінарії важлива не менше. Через неї ми торкаємося незнайомого світу, оцінюючи його побут і культуру.
 
Аватар king22 Yosyp Korol
Главред/Gazetainform

Теги:азійська їжа, страви, їжа в Азії


Комментарии (0)

avatar