ГлавнаяНовостиLifestyle

Нові правила для водіїв: що може змінитися у 2022 році

Lifestyle
22.01.2022
516
0.0
Нові правила для водіїв: що може змінитися у 2022 році

У Кабміні запропонували внести зміни до законодавства для водіїв авто. Тепер хочуть ввести обов’язкове кермування з увімкненими фарами, а також штрафи за літню гуму взимку. Для чого потрібні нові правила, чи зменшать вони кількість ДТП та скільки грошей віддаватимуть водії за їх недотримання – у статті.

У постанові Кабміну, яку оприлюднили 20 грудня 2021 року, зазначено, що усі автомобілі на дорозі повинні мати ввімкнені фари або денні ходові вогні (за їх наявності). Окрім того, проєкт має на меті ввести штрафи за незамінені сезонні шини. Для чого Кабінет Міністрів вводить нові правила, розповіли експерти в коментарях 24 каналу.

Чому збираються змінити правила для водіїв

Досі в Україні діє норма, відповідно до якої водії мають вмикати денні ходові вогні (ДХВ) або фари з 1 жовтня до 1 травня. Це правило має виконуватися лише поза містами, селищами та селами, оскільки там значно менше освітлення дорожніх шляхів.

Та ця норма вже не є актуальною та не відповідає головному призначенню денних вогнів – вони мають використовуватися для кращої видимості водіям удень – попри погодні умови та розташування автомобіля. ДХВ мають захищати від несподіванок водіїв транспорту – як тих, хто веде авто, так і тих, хто може бути поблизу.

ДХВ у Європі показали свою ефективність

Практика використання денних ходових вогнів на постійній основі вже стала нормою у низці країн Європи та показала, що ДХВ насправді мають ефективність на дорогах – показники дорожньо-транспортних пригод зменшилися.

У записці Кабміну йдеться про те, що застосування ДХВ змогло скоротити кількість ДТП на 10 – 15%. Дані відомство взяло із досліджень SWOV, Європейського дослідницького інституту безпеки дорожнього руху.

Штрафи за шини: скільки платитимуть правопорушники

У Кабміні написали, що з 1 жовтня по 31 березня водії, які не змінили шини авто на зимові, будуть притягуватися до адмінправопорушення, згідно зі статтею 121 Кодексу України.

«Це дозволить підвищити рівень відповідальності водіїв, а також застосувати за це порушення адміністративну відповідальність», – зазначили у відомстві.

За статтею, штраф становить 340 гривень – це 20 неоподаткованих мінімумів українця.

Заміна шин на законодавчому рівні: що думають експерти

Адвокат та радник юридичної компанії RIYAKO & PARTNERS Андрій Стеценко переконаний, що врегулювання заміни гуми на рівні законодавства вкрай важливе. У першу чергу, це зумовлено територіальним розташуванням України – в країні явно проявляються природні умови влітку та взимку. Тому, на думку експерта, необхідний законопроєкт, який би зміг врегулювати заміну шин.

Керівний партнер ЮК Winner Ігор Ясько також вважає, що українцям потрібне врегулювання заміни шин відповідно до закону. Хоч у правилах дорожнього руху є про заміну гуми, однак виключно у вигляді рекомендації, тому часто водії нехтують заміною літніх шин.

«Літня гума вже не може бути такою ефективною для зчеплення з дорогою взимку, що збільшує гальмівний шлях, а отже – підвищує ризик ДТП», – сказав Ясько.

Чи буде ефективною заміна шин

Володимир Місечко, адвокат та керівний партнер АО "Місечко та Партнери", розповів, що літня гума при температурі нижче +5 градусів втрачає свою еластичність, що може негативно вплинути на гальмівний шлях авто та його маневрування. Та реалізація нових правил, припускає експерт, буде нелегкою – перевірка типу та загального стану шин може відбуватися лише тоді, коли машина зупиниться.

А Володимир Володарський, адвокат, вважає, що нові правила для заміни гуми не є потрібними – жорстка прив’язка дат до заміни шин буде недоцільною. Експерт пояснює це тим, що у різних областях погода може сильно відрізнятися. Тому Володарський не підтримує фіксованих правил для заміни шин.

Обов’язково ввімкнені фари: чи це необхідно

Андрій Стеценко впевнений, що постійне світло від фар непотрібне під час хорошої погоди. Використовувати ДХВ, на думку експерта, необхідно лише за наявності дощу, туману чи снігопаду та відповідно до старих правил, раніше прийнятих Кабміном.

Місечко також не підтримав нововведення щодо ДХВ, зазначивши, що таке рішення не вплине на дорожню ситуацію в країні. Володарський теж виступив проти обов’язкового кермування з увімкненим світлом, пояснивши, що в містах фари не зможуть дати безпеку, а очі від мигтіння фар втомлюватимуться сильніше – це відволікатиме водіїв.

Ігор Ясько натомість зазначив, що світло може створити додаткову видимість для машин – це може врятувати життя водіям та пасажирам, які рухаються під час дощу, туману чи снігопаду. Експерт впевнений – якщо дороги будуть безпечнішими за дотримання цих умов – нові правила будуть виправданими.

Як їздять у країнах Європи

За словами Місечка, в ЄС також їздять за подібними правилами – різниця є тільки у датах.

Коли країни переходять на зимові шини в Європі:

  • Австрія – з 1 листопада по 15 квітня;
  • Чехія – з 1 листопада по 31 березня;
  • Словенія – з 15 листопада по 15 березня;
  • Естонія – з 1 грудня по 28 лютого.

Обов’язкову заміну гуми запровадили у багатьох європейських країнах, які мають характерні сезонні зміни у погоді.

Натомість, за словами консультантки зі стратегічних комунікацій Анни Катруліної, у Польщі, наприклад, не існує обов’язкових термінів чи інших умов для заміни шин. Немає обов’язкової заміни і в Бельгії, проте дозволяється використовувати шиповану гуму з обмеженням швидкості.

У Великій Британії також необов’язкове використання сезонних шин, проте за певних погодних умов гуму все ж радять змінювати. При цьому шипована гума взагалі заборонена.

Більше новин в рубриці українські новини.

Аватар Seo Николай Лисов
Журналист/Gazetainform

Теги:ПДР, правила для водіїв 2022


Комментарии (0)

avatar